luni

Romania mea, Romania ta, …

… Romania lui/ei , Romania noastra, Romania lor, Romania voastra. Nu, nu sunt atatea Romanii ci e una singura (cel putin fizic)! Exista insa cel putin 23 de milioane de perspective romanesti asupra Romaniei. Pe langa acestea exista si cateva milioane de perspective ale altor persoane din alte tari asupra Romaniei.
Aceasta perspectiva e individuala si nu exista doua identice. Daca aceste perspective ar fi identice chiar si intr-un grup restrans de oameni, eu as fi ingrijorat caci asta ar insemna nivelare si uniformitate, ramasite ale regimurilor trecute. In ciuda acestor lucruri sunt bucati mari din aceste perspective care ar trebui sa fie comune in grupuri mari.
Cred ca un sigur cuvant defineste starea de spirit a Romaniei din ziua de astazi: exilul. Am impresia ca toti romanii traiesc intr-un exil fortat sau auto-impus. Categorii de exilati sunt multe :

  • “capsunarul” plecat in strainatate pentru un trai mai bun
  • studentul plecat in strainatate pentru ca doreste o educatie mai buna
  • oamenii care traiesc intre servici si casa, penduland intre doua inchisori … autoexilandu-se de o societate pe care nu o mai inteleg
  • taranul care isi traieste de toata viata la tara, si care se simte din ce in ce mai ignorat
  • elitele de orice tip care s-au inchis in palate de cristal si pentru care interactia cu orice din afara acestor cristale devine dureroasa sau incomoda
  • Si ca vorbim de palate de cristal observ cum in ultimul timp media romaneasca nu mai arata realitate ci vinde o anumita realitate. Ai spune ca din palatul tau de cristal ai acces la alte medii prin intermediul sticlei TV, dar nu e asa caci media din Romania nu mai relateaza ci vinde o imagine, si in functie de ce canal alegi iti alegi si realitatea.

    Pe fata se comunica , pe spate functioneaza invidia si ura. Si aceaste mecanisme din urma fac sa creasca numarul de exilati.
    Toti exilatii au inceput cu un pas mic alaturi , si-au continuat viata pentru cativa ani si apoi s-au trezit peste noapte exilati si au realizat ca e imposibil sa faca pasul inapoi. In acel moment si-au dat seama ca pasul inapoi e imposibil caci nu gasesc nici o valoarea comuna.
    Si acum ajungem la al doilea cuvant care poate fi definitia starii de spirit in Romania este individualismul feroce, in care doar eu sunt centrul universului si restul celor din jurul meu sunt niste insecte pe care se poate calca fara nici o problema. Spre deosebire de alte tari in care exista un echilibru intre interesul propriu si interesul de grup in Romania nu exista decat un singur interes, anume cel propriu. Aceasta ajunge sa ne transforme in 23 de milioane de dusmani, invidiosi si uraciosi… din diverse motive.

    Ori in asemenea conditii nu exista un nucleu de interese, acel nucleu national care sa ne adune impreuna in jurul cautarii binelui comun. Prin urmare putem vorbi de orice Romanie dar nu de Romania noastra ca notiune care ne leaga impreuna. Pana cand aceasta “Romaniei a noastra” nu va exista , Romania va ramane o colectie de exilati , o colectie heterogena, o colectie de interese absolut heterogene si care isi va pastra in istorie o directie aleatoare.

    La multi ani Romania !
    Citeste in continuare...

    Muntii Carpati. Stiati ca…?


    Harta-Muntii-Carpati cu o lungime de circa 1.500 de kilometri, Muntii Carpati reprezinta cel mai mare lant muntos din Europa?

    aproximativ 800 de km din lungimea Muntilor Carpati se desfasoara in Romania? Totodata, Muntii Carpati acopera 2/3 din suprafata tarii noastre.

    Varful Gerlachovsky din Slovacia, masurand 2655 m, este cel mai inalt varf muntos din lantul carpatic? Cel mai inalt varf din Romania este Varful Moldoveanu care masoara 2544 m.

    Muntii Carpati gazduiesc cele mai mari populatii de lupi, ursi bruni si linxi din Europa? De asemenea, pe crestele inalte ale Carpatilor traieste o subspecie a caprelor negre (Rupicapra rupicapra carpatica).

    din peste 8000 de exemplare de urs carpatin care traiau in Muntii Carpati in1989, acum au mai ramas doar putin peste 2000? Braconajul excesiv si despadurirea accentuata a muntilor, care a distrus habitatul lor natural, a cauzat aceasta scadere accentuata a numarului de ursi.

    exista peste 12000 de pesteri si avene descoperite in Romania? Conform membrilor Clubului roman de Speologie “Emil Racovita”, nu a fost atinsa limita maxima de pesteri cunoscute in Romania. Wikipedia prezinta o lista cu pesteri din Romania, disponibila aici.

    Sfinxul romanesc din Muntii Bucegi are aceeasi inaltime cu Sfinxul din Gizeh? Acesta e unul din argumentele celor care sustin ca Sfinxul nu este o creatie a fortelor naturii fiind sculptat de om si infatisand o zeitate din trecutul indepartat.

    in Muntii Carpati se afla cel mai mic oras din tara, Baile Tusnad, cu o populatie de 1728 de locuitori la ultimul recensamant? Populatia micului oras, o importanta statiune balneoclimaterica de altfel, este in continua scadere (aproximativ 15% la referendumul din 2002 fata de cel din 1992).

    asa cum era si normal, Muntii Carpati mai detin si recordul pentru cea ma scazuta temperatura inregistrata oficial in tara noastra: -38.5°C la Bod, in Depresiunea Brasovului, inregistrata la 25 ianuarie 1942 ?

    Citeste in continuare...

    joi

    Citeste in continuare...
    Citeste in continuare...
    Hai-hui prin Romania ! Astazi va prezentam Lacul Bâlea


    lacul baleaLacul Bâlea este un lac glaciar ce este situat in Muntii Fagaras, la Obarsia Cârtişoarei, care se afla la o altitudine de 2034 metri, langa soseaua Transfagarasan din judetul Sibiu.

    Acest lac a fost declarat ca fiin monument al naturii si este considerat unul dintre cele mai impresionante, frumoase si adanci lacuri glaciare din tara noastra. Dimensiunile acestuia ating 360 de metri in lungime, 46.508 de metri patrati ca suprafata si 11.35 metri in adancime.

    In acest loc se gasesc doua cabane care au posibilitati optime de cazare, iar la Bâlea Cascada exista si o telecabina care duce pana la lac. Prima cabana care a fost ridicata aici este din anul 1904 de catre Societatea Carpatina Transilvaneana. Chiar in apropierea lacului a fost construit in anul 2006 primul hotel de gheata din Europa de Est-ce avea forma unui iglu de 16 locuri.

    O insemnata suprafata de aproximativ 180 de hectare care se afla in jurul lacului Bâlea, este considerata si declarata in momentul de fata ca fiind rezervatie stiintifica inca din anul 1932. Aceasta suprafata adaposteste nenumarate plante cum ar fi : floarea de colt sau Lentopodium Alpinum, bulbucii sau Trollius Europaeus, vartejul pamantului sau Pediluralis Oederi precum si animale ocrotite cum ar fi : capra neagra sau Rupicapra rupicapra, râsul si acvila de munte.

    Lacul Bâlea se afla la o distanta de aproximativ 360 de km fata de Bucuresti si se poate parcurge cu automobilul in timpul verii pe drumul Transfagarasan, iar in timpul iernii doar cu telecabina. Din Sibiu se mai parcurg 77 de km, de la Curtea de Arges 85 de km, din Timisoara circa 330 km, din Iasi aproximativ 500 km, iar din Constanta aproximativ 580 km.

    Bineinteles ca pe langa vizitarea acestui superb lac si a minunatelor privelisti pe care acesta le ofera, puteti vizita si multe alte obiective turistice care se gasesc in judetul Sibiu, ca de exemplu : Turnul Sfatului, Turnul Dulgherilor, Turnul Scarii aurarilor, Turnul Olarilor, Turnul Gros, Biserica Ursulinelor, Biserica Reformata, Catedrala Evanghelica, Muzeul de arte si trofee, Muzeul de farmacie, Palatul Brukenthal si nenumarate altele.
    Citeste in continuare...

    De prin romania adunate.

    Nu m-am putut abtine, am indraznit sa postez aceste denumiri de orase care se regasesc pe teritoriul tarii noastre dragi. Este necesar sa le iubim si pe acestea ca sunt ale noastre.
    enjoy.

    1. Capatana Porcului(Brasov)
    2. Amarastenii de Sus (Dolj)
    3. Craciunelu de Jos (Alba)
    4. Spermezeu (Bistrita-Nasaud)
    5. Mirosi (Arges)
    6. Labasint (Arad)
    7. Mierlestii de Sus (Olt)
    8. Cacacioasa (Valcea)
    9. Pârţeştii de Sus si de Jos (Suceava)
    10. Maciuca (Valcea)
    11. Madulari (Valcea)
    12. Urlati (Prahova)
    13. Baicoi (Prahova)
    14. Buda (Ilfov)
    15. Fierbinti (Ialomita)
    16. Iepureni (Iasi)
    17. Fundatura (Cluj)
    18. Tetcoiu(Dambovita)
    19. Cioara de sus (Alba)
    20. Cotofenii din dos (Dolj)
    21. Capruta (Arad)
    22. Prajesti (Neamt)
    23. Belis (Cluj)
    24. Calu (Neamt)
    25. Iapa (Maramures)
    26. Afumati (Ilfov)
    27. Toporu (Giurgiu)
    28. Varsatura (Braila)
    29. Cumparatura (Suceava)
    30. Jena (Timis)
    31. Jupa (Caras-Severin)
    32. Ciperceni (Golj)
    33. Cocosesti (Alba)
    34. Sculeni (Iasi)
    35. Cacaina (Vaslui )
    36. Sacu (Caras-Severin)
    37. Carpa (Caras- Severin)
    38. Vartescoiu (Vrance)
    39. Milcoiu (Valcea)
    40. Muereasca ( Valcea)
    41. Bulbucata (Giurgiu)
    42. Paros (Hunedoara)
    43. Stalpu (Buzau)
    44. Boldu (Buzau)
    45. Colti (Buzau)
    46. Lungesti (Valcea)
    47. Insuratei (Braila)
    48. Udati-Manzu (Buzau)
    49. Flamanzeni (Ilfov)
    50. Gogosari (Giurgiu)
    51. Fututa (Sibiu)
    Citeste in continuare...

    Un cititor al blogului – care se prezintă simplu, Daniel – ne spune cum va arăta viitorul guvern. Din ceea ce a mai scris aici, Daniel pare că ştie ce spune. Priviţi şi comentaţi. Mie îmi pare destul de plauzibil.

    PRIM-MINISTRU Klaus Johannis
    VICE PRIM-MINISTRU Ludovic Orban
    VICE PRIM-MINISTRU Dan Nica

    PNL
    1. MINISTRUL FINANŢELOR PUBLICE Varujan Vosganian
    2. MINISTRUL TRANSPORTURILOR Ludovic Orban
    3. MINISTRUL DEZVOLTĂRII REGIONALE ŞI LOCUINŢEI Relu Fenechiu
    4. MINISTRUL APĂRĂRII NAŢIONALE Radu Stroe
    5. MINISTRUL ECONOMIEI Dan Radu Ruşanu
    6. MINISTRUL CULTURII, CULTELOR ŞI PATRIM. Mircea Diaconu
    7. MINISTRUL TURISMULUI Lucia Morariu
    8. MINISTRUK MEDIULUI Atila Korodi
    9. MINISTRUL COMUNICATIILOR SI TEHNOLOGIEI INFORMATIEI Zsolt Nagy

    PSD
    1. MINISTRUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR Dan Nica
    2. MINSTRUL JUSTIŢIEI Victor Ponta
    3. MINISTRUL AGRICULTURII, DEZV. RURALE ŞI PĂDURILOR Ilie Sârbu
    4. MINISTRUL MUNCII, FAMILIEI SI PROTECTIEI SOCIALE Ilie Marian Sârbu
    5. MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE Titus Corlăţean
    6. MINISTRUL SĂNĂTĂŢII Ion Bazac
    7. MINSTERUL TINERETULUI ŞI SPORTULUI Nicolae Băncioiu
    8. MINISTRUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII ŞI INOVĂRII Ecaterina Andronescu
    9. MINISTRUL IMM-URILOR, COMERŢULUI ŞI MED. DE AF. Constantin Niţă

    Citeste in continuare...

    miercuri

    La PNL, Crin vopseşte gardul, iar înăuntru e leopardul Aura. Care face o cafea minunată. Iar cînd se apleacă, şarful se duce dracului.

    sediul PNLaura pohoata

    Citeste in continuare...

    Au bătut palma. Mircea Geoană, Crin Antonescu şi Klaus Iohannis vor merge mîine împreună la o sedinţă foto. Vor zîmbi frumos şi vor spune, probabil, că vor învinge împreună. Tot mîine se va semna şi protocolul PSD-PNL pentru formarea unei alianţe politice care, în cazul unei victorii a lui Geoană la alegerile din 6 decembrie, va da un guvern condus de Kalus Iohannis, primarul Sibiului. Crin susţine că nu-l interesează şefia Senatului, dar eu pot să vă asigur că acel scaun va fi ocupat de el undeva la începutul anului viitor.

    Citeste in continuare...

    Voi vă daţi seama că Rotaru Constantin, candidat la prezidenţiale, a obţinut 46.000 de voturi? Ştie cineva cum arată tipul ăsta?

    Citeste in continuare...

    E o regulă atât de simplă… “Fă Constituția astfel încât să-ți convină să trăiești sub ea chiar și când opoziția ta s-ar afla la putere.

    Din păcate, România are o Constituție (2003) revizuită/elaborată pentru un mega-partid aflat la guvernare (PSD), cu conducere bicefalică (Adrian Năstase, președinte PSD/premier, și Ion Iliescu, președinte de țară/apolitic oficial, ca orice președinte, însă legat de același PSD, care se presupunea că urmau să facă un schimb de roluri după alegerile din 2004, cu Ion Iliescu revenind în PSD și Adrian Năstase devenind apolitic).

    Toată ideea de a nu putea fi dat jos președintele printr-un vot al Parlamentului era menită nu a-l proteja pe Ion Iliescu sau Adrian Năstase printr-un referendum, ci pentru a descuraja orice posibilă încercare din partea fostului partid.

    Întreaga idee de a lăsa președintelui dreptul de a nominaliza premierul… era menită a-i conferi putere de negociere fostului președinte PSD care devenea apolitic, în negocierea cu propriul partid.

    NB: Scriu toate astea fiind în general susținător PSD-PC și detestându-l pe Traian Băsescu și tot ce reprezintă (PDL).

    Citeste in continuare...
    România

    România este o ţară situată în sud-estul Europei Centrale, pe cursul inferior al Dunării, la nord de peninsula Balcanică şi la ţărmul nord-vestic al Mării Negre.[1] Pe teritoriul ei este situată aproape toată suprafaţa Deltei Dunării şi partea sudică şi centrală a Munţilor Carpaţi. Se învecinează cu Bulgaria la sud, Serbia la sud-vest, Ungaria la nord-vest, Ucraina la nord şi est şi Republica Moldova la est, iar ţărmul Mării Negre se găseşte la sud-est.

    De-a lungul istoriei, diferite porţiuni ale teritoriului de astăzi al României au fost în componenţa sau sub administraţia Daciei, Imperiului Roman, Imperiului Otoman, Imperiului Rus sau a celui Austriac. Ca stat suveran, România a apărut în 1859 prin unirea dintre Ţara Românească şi Moldova condusă de Alexandru Ioan Cuza şi a fost recunoscută independentă 19 ani mai târziu. În 1918, Transilvania, Bucovina şi Basarabia s-au unit cu România, însă România Mare a fost distrusă la sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial, atunci când U.R.S.S. a ocupat Basarabia şi Bucovina de nord, iar România a semnat Pactul de la Varşovia. La momentul destrămării Uniunii Sovietice şi a înlăturării regimului comunist instalat în România (1989), ţara a iniţiat o serie de reforme economice şi politice. După un deceniu de probleme economice, România a introdus noi reforme economice de ordin general (precum cota unică de impozitare, în 2005) şi a aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007.

    România este o republică semi-prezidenţială. Este a noua ţară după suprafaţa teritoriului (238 391 km²) şi a şaptea după numărul populaţiei (peste 22 milioane locuitori)[2] dintre statele membre ale Uniunii Europene. Capitala ţării, Bucureşti, este şi cel mai mare oraş al ei şi al şaselea oraş din UE după populaţie (1,9 milioane locuitori). În 2007, oraşul Sibiu a fost ales Capitală Europeană a Culturii[3]. România este membru al NATO (din 29 martie 2004), al Uniunii Latine, al Francofoniei şi al OSCE.

    Citeste in continuare...
     
    Promovare Gratuita - Top123